Interieurinspecties

Achter historische gevels schuilen regelmatig waardevolle interieurs. De binnenafwerking van een gebouw kan uitgevoerd zijn in delicate wandbekleding, detaillistische plafonddecoratie en prachtige vloerbekleding.

Maar ook het roerend erfgoed in historische panden verdient aandacht zoals schilderijen, beeldhouwwerken, textiel, meubilair, koper- en zilverwerk.

Onze interieurwachters gaan na of de klimaatomstandigheden gunstig zijn, of het onderhoud goed is uitgevoerd, welke gebreken een object vertoont en wat daarvan de oorzaak is. Bovendien controleren ze de preventie tegen brand, waterschade of diefstal en stellen ze eventueel bijkomende maatregelen voor.

Een interieurinspectie vereist zeer specifieke vaardigheden. Elk materiaal heeft zijn verouderingsproces en vraagt een aangepast onderhoud. De interieurwachters zijn dan ook gespecialiseerd in het beheer en de conservering van interieurobjecten.

Het is mogelijk om gecombineerde inspecties door gemengde teams van bouwkundige monumentenwachters en interieurwachters uit te voeren. Een interieur staat immers niet helemaal los van een gebouw, en vaak zijn interieurgebreken een gevolg van een bouwkundig mankement. Een multidisciplinair team garandeert een grondige en integrale aanpak.

 

 

Hoe werkt het?

Stap 1

Voorbereiding

De interieurinspectie start al voordat onze interieurwachters bij u langs komen. Ter voorbereiding op de inspectie gaan ze na of het object al eerder is geïnspecteerd. Is dit het geval, dan zoeken ze in eerdere inspectierapporten naar aandachtspunten. Ook zullen ze bij u informeren naar uitgevoerde reparaties, nieuwe gebreken of andere vragen of problemen.

Stap 2

De inspecties

Tijdens de inspecties wordt de toestand van het interieur en de onroerende goederen in kaart gebracht. Of het nu gaat om een eerste inspectie of om een vervolginspectie, de monumentenwachters gaan altijd zo volledig mogelijk te werk. Soms voeren ze kleine noodinterventies (een noodfixatie van de picturale laag bij een schilderij of beeld), exemplarische ingrepen (demonstraties om zilver te poetsen) of testinterventies (een reinigingstest van een vloer) uit, als dat nodig blijkt om ernstige vervolgschade te voorkomen.

Stap 3

Het inspectierapport

De monumentenwachters interieur beschrijven al hun bevindingen in een inspectierapport. In het rapport ziet u een beoordeling van alle onderdelen van uw monumentale interieur en praktische adviezen over schoonmaak en onderhoud. U beslist altijd zelf of u onderhoudswerkzaamheden laat uitvoeren. Monumentenwacht Noord-Brabant denkt hierover graag met u mee. 

Monumentenwacht verstrekt ook aanvullende gespecialiseerde dienstverlening zoals monitoring of metingen van klimaat- en/of lichtschade aan het interieur. De monumentenwachters komen ter plaatse om de gegevens te verzamelen via metingen met meetapparatuur en ander materieel.

Inspecties

Monumentenwacht Noord-Brabant

Bouwkundige inspecties

Hoe werkt het?

Monumentenwacht Noord-Brabant

Interieurinspecties

Hoe werkt het?

Monumentenwacht Noord-Brabant

Groeninspecties

Hoe werkt het?

Monumentenwacht Noord-Brabant

Archeologische inspecties

Hoe werkt het?

Contactinfo

Adres

Brabantlaan 3G,
5216 TV 's-Hertogenbosch

Telefoon

0411 64 33 66

E-mail

info@mwnb.nl