Bouwkundige Inspecties

Net als elk ander huis of gebouw, moet ook een monument worden onderhouden.

Meestal zijn de onderhoudswerkzaamheden echter omvangrijker en duurder dan bij niet-monumenten. Vaak zijn ze ook ingewikkelder. Bijvoorbeeld vanwege de historische bouwstijl, bijzondere constructies of bewerkelijke materialen. Een goede verzorging van monumenten vereist daarom specialistische kennis.

Daarnaast is het van groot belang dat onderhoud op tijd wordt uitgevoerd. Als dit niet gebeurt – bijvoorbeeld door gebrek aan aandacht, kennis of geld – ontstaat al gauw een achterstand. Het vervelende is dat herstel en restauratie hierdoor uiteindelijk nog kostbaarder worden. Daarom is de beste én goedkoopste aanpak: regelmatig inspecteren en tijdig onderhoud plegen.

 

Hoe werkt het?

Stap 1

Voorbereiding

De bouwkundige inspectie start al voordat onze monumentenwachters bij u langs komen. Ter voorbereiding op de inspectie gaan ze na of het object al eerder is geïnspecteerd. Is dit het geval, dan zoeken ze in eerdere inspectierapporten naar aandachtspunten. Ook zullen ze bij u informeren naar uitgevoerde reparaties, nieuwe gebreken of andere vragen of problemen.

Stap 2

Blik op de buitenkant

Tijdens het bezoek aan uw monument inspecteren de monumentenwachters eerst de buitenkant van het object. Daarbij letten we o.a. op de staat van het metsel- en schilderwerk, afvoeren en sporen van lekkages. Ook kijken ze naar zaken als hekwerken, bestrating en begroeiing op het terrein rond uw monument.

Stap 3

Het dak op

Lekkages, aantastingen door schimmels of houtborende insecten: gebreken in het dak hebben vaak grote gevolgen voor de hele constructie van uw monument. Daarom besteden onze monumentenwachters speciale aandacht aan het dak. Kleine gebreken, zoals een verstopte goot of een kapotte daklei, herstellen ze meteen, zodat u niet zelf het dak op hoeft.

Stap 4

Naar binnen

Voor een volledig beeld van uw monument controleren we ook het interieur. Onze monumentenwachters kijken bijvoorbeeld naar scheurtjes in muren of vochtplekken. Ook controleren ze de staat van karakteristieke elementen in het monument, zoals stucplafonds of een glas-in-loodraam.

Stap 5

Inspectierapport

De monumentenwachters beschrijven al hun bevindingen in een inspectierapport. In het rapport ziet u een beoordeling van alle bouwkundige onderdelen van uw monument. Of u onderhoudswerkzaamheden laat uitvoeren, beslist u uiteindelijk zelf. Monumentenwacht Noord-Brabant denkt hierover graag met u mee.

Inspecties

Monumentenwacht Noord-Brabant

Bouwkundige inspecties

Hoe werkt het?

Monumentenwacht Noord-Brabant

Interieurinspecties

Hoe werkt het?

Monumentenwacht Noord-Brabant

Groeninspecties

Hoe werkt het?

Monumentenwacht Noord-Brabant

Archeologische inspecties

Hoe werkt het?

Contactinfo

Adres

Brabantlaan 3G,
5216 TV 's-Hertogenbosch

Telefoon

0411 64 33 66

E-mail

info@mwnb.nl